Mercedes-Benz 450 SLC
1973
|
229.000 km
|
190 hk

En gennemgribende restaureret Mercedes 450 SLC, som er genfødt med respekt for den oprindelige tanke, og som i dag nærmest står, som da den forlod fabrikken i Sindelfingen for 49 år siden.

Om SLC

En SLC, typekode C107, var det ypperste, Mercedes-Benz Werke kunne præstere i de tidlige halvfjerdsere. Netop i denne specifikation, med den store og bundsolide 4,5-liters V8, var der tale om den dyreste bil på prislisten – kun overgået af superlimousinen 600.

Den deler sit stilrene design med den åbne SL, men SLC – en forkortelse af Super Leicht Coupé – er ikke desto mindre helt sin egen. For at give plads til bagsædet blev bilen nemlig beriget med en længere akselafstand end sin åbne søster, hvilket giver SLC en mere langstrakt og elegant profil.

Modellen var tiltænkt det nordamerikanske marked, hvor to tredjedele af produktionen da også endte med at finde sine kunder, inden modellen efter blot otte års produktion blev afløst i 1980. Dette eksemplar, stelnummer 10702412003003, er netop et af dem, som forlod fabrikken i Sindelfingen syd for Stuttgart for at blive eksporteret til USA.

Bilens historie

Smythe European i San Jose, Californien – i dag en anerkendt autoriseret forhandler af Mercedes-Benz – leverede den 25. august 1973 denne silbergrün 450 SLC med beige interiør til sin første ejer, en tandkirug ved navn Kenneth Earl Follmar.

Dr. Follmar var anerkendt i branchen og uden tvivl også ganske velbemidlet, eftersom bilen blev specificeret med alskens luksuriøst udstyr, herunder el-ruder, elektrisk soltag, centrallås, klimaanlæg samt Becker Mexico-radio med automatisk, el-drevet antenne.

Bilen kan meget vel have været en gave til tandkirugens selv, da Dr. Follmar netop i 1973 fyldte 50 år. Men gaven kan også have været tiltænkt Dr. Follmars elskede kone, Isabelle ’Penny’, som fyldte år den 26. august – altså dagen efter, bilen blev indregistreret.

Hverken Dr. Follmar eller hans kone er her længere, men den nuværende ejer af bilen har været i kontakt med familien, som oplyser, at det især var Penny, som kørte i bilen. Hun elskede sin sølvgrønne Mercedes-Benz, og hun havde en streng og ufravigelig regel om, at hendes børnebørn ikke måtte spise i den.

“They remember when Grandma Penny drove it. There was a very strict rule of no eating in the car, which she made sure all her grandchildren followed,” skriver svigerdatteren Debbie i email til bilens nuværende ejer den 6. juli 2022.

I 2007 sælger Penny bilen til den danske Mercedes-samler Mogens Nielsen fra Gentofte. Mogens fandt bilen via en kontakt, importerede den og betalte veteranafgiften den 25. august 2008 – præcis 35 år efter bilens første registreringsdato.

Mogens plejede og vedligeholdt Pennys Mercedes, men bevarede den i sin oprindelige stand. Han forærede bilen et sæt tidstypiske Barok-fælge, men lagde naturligvis de originale hjulkapsler med krom og matchende sølvgrøn lak i en pose i bagagerummet.

I foråret 2012 sælger Mogens bilen til seriøs bilsamler i København.

Efter otte års kærlighedsforhold, adskillige køreture og medvirken i forskellige fotoserier for modemagasiner, blev bilen i 2020 solgt til dens nuværende ejer, bilentusiasten Nikolaj Karlshøj. Nikolaj har et hjerte, som banker for køretøjer fra Stuttgart-området, og han besluttede, at det var tid til, at Pennys Mercedes skulle genfødes.

Efter en grundig inspektion påbegyndte han i samarbejde med Ejner Hessel – Danmarks største autoriserede forhandler af Mercedes-Benz – en gennemgribende renovering. Budgettet blev naturligvis sprængt flere gange undervejs. Men sådan er det med kærlighed.

Pennys Mercedes står i dag som det hør og bør sig for en dame i sin bedste alder. Listen over ting, som denne 450 SLC har fået udført er imponerende lang, for når man først kommer i gang, er det jo svært at stoppe.

Vi taler komplet rust- og pladearbejde, hellakering af karrosseriet, komplet ny undervogn inklusive bremser og dæk, restaurering af klimaanlæg og elektriske funktioner samt mekanisk service af drivlinjen, herunder justering af det originale Bosch-indsprøjtningsystem.

Rigtig meget er blevet fornyet og skiftet ud. Men dét, som kunne renoveres, er blevet genbrugt – for eksempel de originale gummi-, og kromlister og kofangere samt det bløde, beige interiør.

Fakturaer på udført renoveringsarbejde kan naturligvis fremvises, ligesom bilens originale instruktionsbog samt servicehæfte med Dr. Follmars navn noteret, medfølger. De oprindelige californiske nummerplader, som stadig var monteret på bilen ved ankomsten til Danmark, følger ligeledes med – og dertil kopi af diverse kommunikation med bilens tidligere ejere.

Er man fristet af en smuk, original Mercedes 450 SLC med en interessant og veldokumenteret historie, og en farvekombination og stand, som overgår, hvad man ellers kan finde på markedet, er dette eksemplar værd at overveje.

Specifikatoner

Mærke: Mercedes-Benz
Model: 450 SLC
Stelnummer: 10702412003003
Første registrering: 25.08.1973
Motor: 4,5 V8
Gearkasse: 3-trins, automatisk
Eksteriør: Silbergrün
Interiør: Beige
Miles: 142.377

Økonomi

Kontantpris inkl. moms og inkl. dansk veteranbilsafgift: DKK 510.000.
Bilen leveres på sorte nummerplader.